Monday, 30 June 2014

BEBELAN METAL versi Transformers 4: Age Of Extinction



Aku berkesempatan menyaksikan the latest installment of the transformers saga pada hari pembukaannya di TGV Wangsa Walk. Tiket berharga rm16, agak mahal. Mungkin sebab hari pembukaan dan aku dapat seat row kedua dari dapan. memang mendongak la jawabnye...nak buat macammane itu je yang ade. hehe

Pada aku Mark Wahlberg penyelamat cerita ni... dan anaknya yang agak hot tu. Ceritanya macam tak ada plot dan pada aku lebih kepada video klip.Memang fast pace punya jalan cerita (memang trademark M.Bay kot). T4 aku rasakan kurang kesinambungan dengan filem sebelumnya dengan kemasukan Lockdown sebagai antagonis utama, penjenamaan semula Megatron dan asal usul Optimus Prime, Autobots dan Decepticons.

Apa yang terjadi pada megatron dalam cerita ni adalah homage kepada filem asal Transformers The Movie 1986 (versi ni yang terbaik) yang aku rasakan agak best walaupon sepatutnya ia perlu lagi awesome tapi kira boleh lah. Lagi satu elemen yang menarik ialah pada awal filem bermula, Optimus Prime menggunakan samaran bentuk lori Kenworth K100 Truck (kalo tak silap model la)



Elemen mainan "Transformers Kreo" juga ada diterapkan dalam filem terbaru ni yang in my opinion mengurangkan sengatan cerita ini. Kami mahu lebih mechanical parts moving, not a bunch of  small bricks attach together.Dah macam lego pulak.

Anyway, masa tengok filem ni, 3 kali screen cinema blackout gamba tadak bunyi je yang ade. Apehell nye la wahai TGV cinema. Tempat canggih pon ade small errors macam ni. Hari pembukaan pulak tuh? haihhh. yang dok menjerit memaki hamun usah kata laa.Manakan tidak sedang syok tengok Optimus dengan Megatron bergomol bole pulak hilang gamba.hahahahaha.

Maka start dari situ kuranglah sikit excitement aku nak tengok filem ni sampai habis sebab dah tertinggal 2, 3 scene yang penting. Konklusinya, Transformers 5 patut diarahkan oleh orang lain tapi dengar cerita M.Bay dan Marky Mark(hehehe..) dah sain kontrak untuk T4,T5 dan T6. T5 maybe akan keluar 2016. So deal with it je lah. Apa yang pasti semua filem Transformers bukanlah untuk peminat filem tetapi untuk peminat legasi Transformers itu sendiri. hehe.




6/10

Monday, 16 June 2014

BEBELAN METAL versi BERTUKANG MALAM MALAM IV The Short Review

hurmmm . . . sampai ke venue di Raub lebih kurang pukul 4 petang kerana dijadualkan gig bermula pada 5 petang. Ingatkan boleh la sound check awal kerana Suffer Remain adalah band pembuka. Malangnya bassist dan drummer masih belum sampai. Jadi terpaksa band pembuka diganti dengan band dari Kemaman iaitu Slimout Litouk yang mengikut jadual mereka bermain no.4. Walaupon luaran agak berbaur Slipknot/Mushroom Head tetapi mereka ni pada aku memainkan metal/hard rock yang agak progressif ditambah pula ada diantara mereka ialah pelajar di akademi seni terengganu. Musicianship mereka bukan ditahap amatur. Memang power !





Giliran Suffer Remain telah bertukar kepada band no.2. Hahaha


Itu yang olskool tu tuan penganjur, Fandi dari band TORCH


Sesampai je drummer dan bassist yang telah drive lapan jam dari kuala terengganu ke raub, selesai mencari parking kereta maka  terus mereka naik ke studio untuk setting barang-barang dan on with our set.Tadak rehat atau sound check yang panjang. Nasib baik aku menggunakan Line6 FloorPod yang settingnya sudah diprogram dirumah jadi no hassle sangat. Amp yang digunakan untuk gig pon kecik aje tapi cukup untuk menampung keperluan projection bunyi untuk venue yang tak berapa besar ditambah pula ianya di miking masuk kedalam mixer dan keluar di speaker PA so tiada isu volume disini. Agak selesa juga penyaman udara di Studio Kecapi nih.Sejuk aje walaupon peluh jantan menitis jugak kadang kadang.hehe.

Memang aku respek blood brothers aku yang 2 orang ni kerana sanggup berpenat lelah disebabkan semangat extreme metal. Memang metal madness betul lahhh gig kali ni.
So bermain lah kami dengan formasi 3-piece ala ala Dying Fetus, Deed Of Flesh atau pon Green Day. Beberapa lagu aku main tak nyanyi pon sebab arrangement vokal tak berapa ingat.Hahahaha.

 Summoning the brutalness of us all


First time guna Jackson Star untuk bermain gig. Gitar paling selesa selepas ESP KH2 bagi aku.



Selesai saja bermain, aku terpaksa bergegas pula ke Temerloh sebab ada urusan keluarga yang tak dapat dielakkan tambah pula orang rumah dan anak-anak ada menunggu di dalam kereta jadi tak dapat la nak lepak lama pon. Heh heh heh..


Demi kepuasan bermain Brutal Death Metal, jarak tempat tinggal tiada masalah. Hehehe.





 Rambut yang berkilat bermula dari akar rambut yang sihat


 eh eh ehhhhh . . .  cewahhh



Bob Selayang dengan Helicopter Headbang dan Windmill Head Spin cukup cukup mengujakan





SETLIST:

Grotesque Impalement ( dying fetus )
Disorder Unleashed
Deceased Through Mutilation
Impaled Humanity
Womb Full Of Scab ( disgorge )
Streak of Blood ( baphomet )
Remnants Of Ruined World
Day Of Suffering ( morbid angel )



Harap-harap selepas raya nanti banyaklah undangan gig untuk kami bermain . . . inshaallah sebab 'buah tangan' nak keluar dah tu. hehehe.











Note: Semua foto kredit kepada Cik Eppie G-Han dan Slimout Litouk FB. \m/

Friday, 6 June 2014

BEBELAN METAL versi GIG BERTUKANG MALAM - MALAM IV

haaa. Unik kan nama gig ni? Bakal terjadi di Kecapi Studio, Raub, Pahang pada 7/6/2014 ( ESOKKK !!! ) semestinya akan memuaskan nafsu serakah metal penduduk negeri pahang. Abang sendiri akan menggalas tugas sebagai Guttural Growler kerana vokalis kami ada komitmen keluarga yang lebih penting. hahahaha.


Seperti biasa, diharap tiada 'gangguan' akan berlaku ketika gig ini berlangsung inshaallah. Review akan menyusul .