Sunday, 5 February 2017

BEBELAN METAL versi NASI DAGANG

Assalamualaikum.

Baru baru nih satu urge yang kuat telah melanda diri aku. Urge yang selalunya aku lunaskan setiap pagi sebelum aku pergi ke pejabat semasa aku bekerja di Terengganu 5 tahun lepas (...i cant believe its 5 years already since I left Terengganu ) Kali ini urge tu teramat sangat maybe disebabkan aku dah setahun setengah tak balik kesana.

Baru baru ni Tok aku ajak balik ke kampung di sana ada kenduri doa selamat tapi disebabkan anak aku tiba tiba demam dan doktor tidak sarankan untuk travel jauh, jadi secara spontan aku membatalkan rancangan aku. Tapi disebabkan aku sudah rancang dalam otak aku untuk bedal semua makanan yang sedap sedap di Terengganu, jadi ia ada sedikit mengganggu fikiran aku lah. hahaha. Selepas menggoogle di mana nasi dagang paling top meletop di area Kuala Lumpur ni maka muncullah nama warung makcik ni didalam list tersebut.


WARUNG KAK ZAI RULESSS !!!



Ok. Pada aku, nasi dagang point paling penting adalah kuah dan ikan nya. Spesis ikan yang digunakan biasanya ada 2 jenis. Ikan Aye (Tongkol) Hitam dan Ikan Aye (Tongkol) Kurik.Ikan yang paling sesuai hendaklah pakai Ikan Aye Hitam. Ikan Aye Kurik ni isi nye keras so tak brape best dibanding dengan cousin yang sekor lagi tu. Nasi dagang ada 3 versi yang berbeza. Nasi Dagang Terengganu, Nasi Dagang Kelantan dan Nasi Dagang Pahang. Pada aku jika terdesak, Nasi Dagang Kelantan masih boleh diterima. Tapi Nasi Dagang Pahang memang aku tak boleh nak go lah sebab kuahnye seakan masak lemak kuning. Memang out lah. Sori orang pahang.Hahaha.



Pada mualanya aku agak skeptik, entah lah , mungkin sebab banyak kali kecewa dengan Nasi Dagang saduran Kuala Lumpur nih. Tapi ... aku ... silap ....

Nasi superb. Acar superb. Yang paling penting, kuah dan ikan which is awesome. Kuah dia sedap sebab pakai rempah yang authentic untuk buat kuah nasi dagang ni (maybe import dari Terengganu kot). Kedai ni terletak di Jalan AU 3/1, off DUKE highway. Google map je, konfem jumpa. Kalo taknak travel jauh jauh beratus kilometer sampai ke Pantai Timur, hidupkan Google Map dan carilah warung ini, gerenti puas hati. I do.


10 comments:

  1. lari topik - aku rindu nasik kandaq (authentic) penang~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas tgk megadeth 4/5 nih, ko shoot la ke penang kejap pegi makan nasi kandaqqqq.haha

      Delete
  2. Ok dah boleh terjah ni nanti.tq.

    ReplyDelete
  3. entahlah...tekak aku tak masuk sangat dengan nasi dagang...walaupun dah beberapa kali try...jiran rumah parent aku asal Terengganu...kalau buat kenduri kendara rumah dia mesti dia buat nasi dagang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah. lain org, lain selera. salah satu nasi feveret aku selain ND ialah Nasi Kerabu. Dulu aku cukup tak suka, tapi sejak masuk 30 nih kalo bole hari2 mau nasi kerabu. hahaha

      Delete
  4. Dulu2, zaman giler babi aku, ok sekarang pun actually sama la, aku pernah spent travel gi trengganu 5 malam gitu sorang just explore sorwng2. Pagi2 buta, aku jalan sana sini nampak depan rumah orang jual nasik dagang. So aku try la, authentic gitu makan kat tepi jalan halaman rumah kampong terengganu, aku ni hantu nasik, je is lapa nasik, so memang sedap la pada aku. Terengganu, aku takkan lupa, aku sorang2 kat tepi sungai kat kota tengganu tu, bila masuk magrib, berlawan2 azan dari segala penjuru dan sudut. Nasib baik aku tak terbakar. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg adventure la abg deaf nih. .yup. azan kat terengganu is a beautiful experience. kalo subuh lagi la, bersahut sahutan azan nye. kalo tak bangun jugak tak tahu la.hahaha .

      Delete
  5. menarik aku belum perna lagi makan nasi dagang ni aummm

    ReplyDelete